Hout voor Log Huis

- Terug naar overzicht Izba Chalets -

Algemeen

Izba Hout Productie Constructie Bouw Onderhoud Betalingen Voor- en Nadelen

Acties

Hout

Wij leveren een goede kwaliteit hout uit Siberië en het noorden van Rusland. Hieronder kunt u meer lezen over de door ons geleverde houtsoorten en houtkwaliteit.
 
Afkomst
Onze leveranciers maken gebruik van volwassen bomen die in Siberië en Noord-Rusland groeien. Deze gebieden zijn bekend om hun strenge winters en korte zomerperiodes. Deze klimaatsoort zorgt dan ook voor harde groeiomstandigheden. De bomen groeien relatief minder snel (dunne jaarringen: 1,1 – 3 mm), wat direct een  positieve invloed heeft op de kwaliteit van het verkregen hout. Daarnaast streven leveranciers er naar om de gekapte bomen in de winter in te kopen. Deze bomen bevatten relatief minder groeisappen wat de kans op rotten vermindert.
 
Soorten
De chalets worden gemaakt uit boomstammen van naaldhout (zacht hout), grenen, lariks of cederhout. Grenenhout is de meest voordelige geproduceerde houtsoort.
Hieronder een aantal kenmerken en feiten over de verschillende houtsoorten.
 
Houtsoort
Levensduur in jaren
(buiten onder dak)
Duurzaamheidklasse
(I tot V)
 Vuren  50 - 70  IV
 Grenen  90 - 150  III - IV
 Lariks 120  III
 Ceder    II
 
Vochtgehalte
Normaliter leveren wij gedroogde (20±2% vocht in de kern van hout) boomstammen, wat de binnenafwerking van het chalet vrijwel direct mogelijk maakt.
We leveren echter daarnaast ook boomstammen met een natuurlijk vochtgehalte (ongeveer 28 – 30%). Na het opbouwen van de muren en het dak zullen de boomstammen op natuurlijke wijze het vochtgehalte neutraliseren aan het vochtgehalte van de omgeving. Het afwerken van het gebouw tijdens dit proces (1/2 tot 1 jaar) is dan niet mogelijk vanwege de krimp in verticale richting. Echter zijn de vochtige boomstammen niet bedoelt voor ruimtes met woonbestemming, wel bijv. voor loods, winkelcentra of paardenstallen.
 
Krimp
Hout dat van te voren niet gedroogd is zal geleidelijk het interne vochtgehalte verminderen totdat het vochtgehalte van de omgeving bereikt is. Tijdens het verlies van vocht zal het hout gaan krimpen en scheuren vertonen (uitgezonderd voor gelamineerde boomstammen). De boomstammen krimpen het meest in de breedte en voornamelijk aan de buitenkant waar de vochtafstoting zich het meest voordoet. In de onderstaande tabel kunt u zien hoe hoog de krimppercentages zijn voor grenen boomstammen.
 
  Krimppercentages
Lengte

± 0,3 %

Breedte via de kern van het hout
± 3 %
Breedte niet via de kern, buitenkanten
± 6 %
 
Krimpscheuren
Tijdens het krimpen van hout ontstaan er krimpscheuren. De vochtige boomstammen vertonen krimpscheuren pas als het chalet opgebouwd wordt. De gedroogde boomstammen hebben al krimpscheuren tot 5 mm, deze zullen na ongeveer 1,5 tot 2 jaar versmallen tot 2 á 3 mm. De gelamineerde boomstammen vertonen geen krimpscheuren, de boomstammen blijven glad.
 
Vormen
Rond-vormig
Voornamelijk leveren wij gedroogd rond-vormige boomstammen met een diameter tussen 180 en 280 mm. De rond-vormige boomstammen zijn ook vochtig te leveren (uitgezonderd voor ruimtes met woonbestemming). De rond-vormige boomstammen worden machinaal afgewerkt en hebben een Finse sluiting. Hieronder een aantal technische specificaties.
 

Boomstam

A B
C
D E
F
 180 145  100   6,5 92  150  20
 200  160  113   7 102  165 22,5
 220 175  126   7  112  180 25
 240  190  140   7 122  195  27,5
 260 205  153   7  132  210 30
 280  220  166   7 142 225 32,5

                                            

Ovaal-vormig 
Daarnaast kunnen wij ovaal-vormige boomstammen leveren in verschillende breedtes, namelijk van 160, 200 en 220 mm. De ovaal-vormige boomstammen zijn van te voren gedroogd. De ovaal-vormige boomstammen worden volgens Noorse techniek helemaal met de hand gemaakt. De sluiting tussen de kruisende boomstammen heet dan ook de Noorse sluiting.
 
Gelamineerd
Tevens kunnen wij rond-, recht- en D-vormige gelamineerde boomstammen leveren. De door ons geleverde (gepatenteerde) boomstammen zijn ademend, dit in tegenstelling tot alle andere traditionele gelamineerde boomstammen. Daarnaast zijn de boomstammen net als alle andere gelamineerde producten bestaand tegen verdraaien, krimpen, scheuren en kromtrekken.
 
 
 

 © 2008 - 2014 v.o.f. KALAIDJAN