- Terug naar overzicht Izba Chalets -

Algemeen

Izba Hout Productie Constructie Bouw Onderhoud Betalingen Voor- en Nadelen

Acties

Voor- en Nadelen

Houten chalets zijn gewild bij mensen, die hechten aan een ecologisch verantwoorde leefvorm, zij respecteren de natuurlijke leefomgeving en vinden hun eigen gezondheid en die van hun dierbaren belangrijk.
 
De voor- en nadelen van het bewonen van een houten chalet zetten we graag op een rij.
 
Vocht neutraliserend
Hout is een hygroscopisch materiaal. Het kan waterdampen uit de omgeving opnemen en een vochtevenwicht onderhouden in relatie tot de relatieve vochtigheid van de omgeving en de lucht. Dit wordt veroorzaakt doordat hout gemakkelijk vocht aantrekt en er condensatie kan optreden in de poriën van het hout. Onze chalets worden daarom ook wel ”ademend” genoemd − de houten muren zijn in staat om het vocht naar buiten door te laten wat een positief effect heeft op de luchtkwaliteit in de chalets, dit in tegenstelling tot geijkte constructies van beton en staal.
 
Energiezuinig
Hout is van nature een goede isolator. Zo heeft massief hout van 250 mm een even hoge isolatiewaarde als een bakstenenmuur van 1000 mm. Door de goede isolerende werking van hout zullen uw energiekosten laag blijven.
 
Gezond woonklimaat
‘Ben je ziek, ga naar een dokter. Kan hij je niet helpen, ga dan in een houten huis wonen’, luidt een oude Chinese wijsheid.
 
Relatief lage bouwkosten
Hout is relatief licht materiaal, dit geeft de mogelijkheid om bijvoorbeeld een lichte fundering te gebruiken. Vaak worden de chalets op houten palen gebouwd, dit zorgt voor lage funderingskosten. De muren van de chalets zijn snel op te bouwen (lage bouwkosten). Dit is te danken aan het simpele stapelbouwsysteem. Extra afwerkingswerkzaamheden zowel aan de binnen- en de buitenkant zijn niet echt noodzakelijk.
 
Sfeervol
Hout leeft, straalt warmte uit en geeft rust. Deze eigenschappen zorgen voor een plezierig, sfeervol en ontspannen leefklimaat, heel belangrijk in deze steeds jachtiger wordende maatschappij!
 
Milieuvriendelijk
Bij houtbouw wordt minder afval geproduceerd dan bij traditionele bouw. Bovendien is dit afval her te gebruiken of te composteren. De verwerking van hout vergt zes keer zo weinig energie als die van beton en twintig keer zo weinig energie als die van staal.
Als u een houten huis koopt, betaalt u ook mee voor het planten van nieuwe bomen. Zo worden de oude bomen vervangen door jonge bomen, hiermee wordt een duurzaam bos beheer gerealiseerd. Hiermee creëren we een milieuvriendelijke omgeving voor toekomstige generaties.
Ook kunnen wij zeggen, Door onze bossen duurzaam te beheren en het hout te gebruiken om gebouwen te construeren, planten we in feite een tweede bos in onze omgeving.
 
Duurzaam
Duurzaam bouwen wil zeggen milieubewust bouwen en dat laatste is de afgelopen jaren sterk in opkomst. Zo stellen de rijksoverheid en de gemeenten steeds strengere eisen aan bouwwerken. Het bouwen van chalets is van nature al een milieuvriendelijke activiteit. Bovendien heeft het gebruik van hout als bouwmateriaal een betere isolerende werking dan het gebruik van vele andere bouwmaterialen. Ook kent massief hout een lange levensduur vooral als het regelmatig behandeld wordt.
Daarnaast kunt u voor een groene dakbedekking kiezen, deze past heel goed bij de natuurlijke omgeving en het chalet zelf. De dakbedekking werkt energiebesparend, het biedt verkoeling in de zomer en warmte in de winter. Ook werkt het als een buffer bij hevige regenval, dus een compleet duurzaam bouwpakket!
 
Brandveiligheid
Hout in bouwconstructies is niet met een simpel lucifertje aan te steken! Als een woning eenmaal brand heeft hout zelfs een vertragende werking op de uitbreiding van een brand. Dit komt door het geringe warmtegeleidende vermogen van hout (goed isolatiemateriaal). Een ander belangrijk aspect is dat bij een brand de oppervlakte van het hout verkoolt, waardoor er in feite een beschermingslaag wordt opgebouwd. Hierdoor blijft de interne structuur relatief lang in stand en wordt de brand vertraagd. Hoe dikker de balk, hoe langer de constructie in stand blijft.
 
Onderhoud
Het chalet vraagt eens in de 5 tot 7 jaar om onderhoud in de vorm van  licht afschuren en het aanbrengen van een nieuwe beits of laklaag.
 
Aantasting
Hout kan op verschillende manieren aangetast worden. Dit gebeurt door de atmosfeer (zonlicht, wind, stofdeeltjes, temperatuur, etc.), door mechanische belasting of beschadiging, door chemische en door biologische invloeden (schimmels, insecten, bacteriën, zeeorganismen, etc.). Niet elke vorm van aantasting is schadelijk voor de constructie. De ‘vergrijzing’ van hout, die ontstaat door de combinatie van UV-licht (ultraviolet) en vocht, is onschadelijk. Sommige schimmels geven het hout een minder fraai aanzicht maar tasten het hout enkel oppervlakkig aan.
Er zijn echter schimmels, die doordringen tot de kern van het hout waardoor de stabiliteit van een constructie in gevaar gebracht kan worden. De larven van sommige insecten tasten het hout slechts zeer traag aan, andere kunnen het hout in hoog tempo vernietigen. Gelukkig bestaan er middelen die deze schadelijke en minder schadelijke aantastingen kunnen voorkomen. Wel is het zo dat de kosten van al deze middelen druk uitoefenen op de totale prijs van het chalet.
 
Massief houtbouw … duurzaam, sfeervol en energiezuinig!

 © 2008 - 2014 v.o.f. KALAIDJAN